نشانه و علائم ژنیکوماستی چیست؟
اولین علائم ژنیکوماستی (Gynecomastia) بزرگ شدن سینه های مرد است. همانطور که قبلا ذکر شد، ژنیکوماستی بزرگ شدن بافت غده به جای بافت چربی است.به طور متناوب در مکان که نوک پستان است و ممکن است حس لاستیک یا قوی داشته باشد، مشابه است. ژنیکوماستی معمولا در هر دو طرف اتفاق می افتد اما در برخی موارد می تواند یک طرفه باشد. اگر هر دو طرف درگیر شوند، ممکن است یک سینه بزرگتر شود. به عبارت دیگر عدم تقارن سینه در مردان می تواند یکی از نشانه های ژنیکوماستی باشد. گرما و حساسیت ممکن است وجود داشته باشد، اگر چه معمولا هیچ درد شدیدی وجود ندارد.
علائم ژنیکوماستی | نشانه های ژنیکوماستی
مهمترین تمایز با ژنیکوماستی تفاوت در سرطان سینه مردانه است که حدود 1٪ موارد کلی سرطان پستان را شامل می شود. سرطان معمولا به یک طرف محدود می شود، لزوما در اطراف نوک پستان قرار نمی گیرد، احساس سختی می کند و می تواند با کمرنگ شدن پوست، عقب نشینی نوک پستان، تخلیه نوک پستان و بزرگ شدن گره های لنفاوی زیر بغل (زیر بغل) همراه باشد ژنیکوماستی، یا رشد بیش از حد سینه ها در مردان، در هر سنی شایع است و میتوان راه های درمان ژنیکوماستی را در پیش گرفت. ژینکوماستی ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، شرایط ارثی، بیماری و یا استفاده از بعضی داروهای خاص عود کند. درمان ژنیکوماستی می تواند سبب افزایش اعتماد به نفس شود.
علائم ژنیکوماستی به صورت کلی
علائم اصلی ژنیکوماستی رشد بیش از حد غدد پستانی است. به عنوان یک قاعده، در مردان، عمدتا افزایش بافت غده ای مشاهده می شود. با افزایش مقدار بافت چربی در ناحیه قفسه سینه، متخصصان کاذب ژنیکوماستی را تشخیص می دهند. علاوه بر ظاهر غدد پستانی که مشخصه ساختار مردانه نیستند، علائم دیگری از این بیماری ممکن است وجود داشته باشد:
- بزرگ سینه
- درد در ناحیه قفسه سینه
- ترشح از نوک پستان
- احساس "ترکیدن" و فشار در ناحیه قفسه سینه
- سنگینی در غدد پستانی
- تورم نوک سینه ها
- احساس ناراحتی در هنگام مالش قفسه سینه به لباس.
علائم ژنیکوماستی | درمان ژنیکوماستی
برای درمان ژنیکوماستی چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت ارائه موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- تورم
- درد یا حساسیت
- ترشحات نوک سینه در یک یا هر دو سینه
علل اصلی ژنیکوماستی در مردان
همانطور که قبلا ذکر شد، دلیل اصلی بزرگ شدن سینه عدم تعادل هورمونی است. در حالت طبیعی، حدود 0.001٪ استروژن باید در بدن یک مرد وجود داشته باشد. اگر این مقدار از حد معمول فراتر رود، سطح تستوسترون کاهش می یابد، که می تواند منجر به هیپرتروفی غدد پستانی شود.
در شرایط زیر ممکن است عدم تعادل هورمونی رخ دهد:
- با نقض غده هیپوفیز، کلیه ها و غدد فوق کلیوی، پانکراس، معده، ریه ها
- عدم تعادل تستوسترون و استروژن. علت این عدم تعادل، به نوبه خود، تومورهای غده هیپوفیز، پانکراس، غدد فوق کلیوی، معده، ریه ها و همچنین تعدادی از بیماری های دیگر است.
- افزایش تولید پرولاکتین (هورمون زنانه ای که شیردهی، تولید شیر مادر را فراهم می کند) ناشی از نئوپلاسم های غده هیپوفیز و همچنین کم کاری تیروئید؛
یک اختلال متابولیک عمومی، که در بیماری های سیستمیک، از سل تا دیابت مشاهده می شود. - در صورت وجود آدنوم پروستات
- با مشکلات متابولیسم (دیابت شیرین، مشکلات غده تیروئید و غیره)
- با ایجاد تومور بیضه که از سلول های لیدیگ ایجاد می شود.
- در حضور ویروس نقص ایمنی انسانی
- با تغذیه فراوان پس از یک رژیم غذایی سخت طولانی
- هنگام مصرف داروهای خاص (استروئیدها، داروهای ضد افسردگی، آمفتامین ها، کورتیکواستروئیدها و سایر داروهایی که باعث افزایش سطح هورمون های زنانه می شوند)
برای جلوگیری از ژنیکوماستی باید چه کارهایی انجام دهید؟
براساس ضرب المثل قدیمی "جلوگیری بهتر از درمان است" میتوان برای جلوگیری از بیماری ژنیکوماستی مواردی را رعایت نمود. به عنوان مثال امتناع از مصرف الکل، پرخوری و داروهای ورزشی که باعث افزایش توده عضلانی میشوند. همچنین داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش برای جلوگیری از اضافه وزن نیز برای پیشگیری از وقوع ژنیکوماستی موثر است.
علائم ژنیکوماستی | بیماری ژنیکوماستی
چه داروهایی باعث ژنیکوماستی می شوند؟
ژنیکوماستی همچنین می تواند یک عارضه جانبی از تعدادی از داروها باشد؛ نمونه هایی از داروهایی که می توانند در ارتباط با ژنیکوماستی باشند، عبارتند از:
- (آلدکتون)، یک دیورتیک است که دارای فعالیت ضد آندروژنیک است که مسدود کننده های کانال کلسیم و برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود (مانند نایفیدیپین (Procardia و دیگران)
- داروهای مهارکننده ACE برای فشار خون بالا
- برخی از آنتی بیوتیک ها (برای مثال ایزونیزید، کتوکونازول و مترونیدازول)
- داروهای ضد زخم (مانند رانیتیدین ، سایمتیدین و امپرازول)
- درمان ضد آندروژن یا استروژن برای سرطان پروستات
- متایلدپا (آلدومت)
- درمان با داروهای ضد رتروویروسی بسیار فعال (HAART) برای بیماری اچ آی وی، که ممکن است باعث ایجاد توزیع مجدد چربی شود که به pseudogynecomastia منجر شود یا در بعضی موارد ژنیکوماستی واقعی
- دیویوکسین
- دیازپام (والیوم)
- مواد مخدر (به عنوان مثال، الکل، ماری جوانا، هروئین)
- روغن اسطوخدوس و روغن درخت چای، هنگامی که در محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود، همراه با ژنیکوماستی است.
اگر فکر می کنید که سینه های در حال رشد و یا شرایط مرتبط را دارید، بهتر است با پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی و سلامتی مشورت کنید.
چه بیماری ها و شرایط باعث ایجاد ژنیکوماستی می شود؟
تعدادی از شرایط پزشکی همچنین ممکن است به ژنیکوماستی تبدیل شود:
- سوء تغذیه و تغذیه مجدد (بهبودی از سوء تغذیه) هر دو نشان داده شده است که یک محیط هورمونی ایجاد می کنند که ممکن است منجر به ژنیکوماستی شود. به همین ترتیب، سیروز کبد، متابولیسم هورمونهای طبیعی را تغییر می دهد و ممکن است موجب بروز ژنیکوماستی شود.
- اختلالات اندام جنسی مردان (تست) می تواند منجر به کاهش تولید تستوسترون و تولید بیشتر استروژن و در نهایت منجر به ژنیکوماستی شود .
- این اختلالات ممکن است ژنتیکی باشند، مانند سندرم Klinefelter، یا به علت تروما، عفونت، کاهش جریان خون یا پیری باشد.
- سرطانها ممکن است هورمون هایی را ایجاد کنند که موجب بروز ژنیکوماستی شوند.
- سرطان های غیر از تومورهای بیضه ممکن است به ندرت هورمون هایی ایجاد کنند که می تواند موجب بروز ژنیکوماستی شود.
عمل ژنیکوماستی | نشانه های ژنیکوماستی
آمادگی های لازم پیش از عمل ژنیکوماستی
در صورتی که درمان ژینکوماستی با جراحی قابل درمان باشد شرایط پزشکی، حساسیت های داروئی، مصرف فعلی داروها، ویتامین ها، الکل، سیگار، و مواد مخدر و استروئیدها، وضعیت سلامت عمومی و بیماری های قلبی و عوامل خطرساز در مورد بیمار مبتلا به ژینکوماستی بررسی میشود. آزمایش های تشخیصی غدد مترشحه داخلی، به منظور یافتن علت زمینههای ژنیکوماستی انجام میشود. لازم است پزشک به معاینه سینه ها و اندازه گیری های دقیق از نظر اندازه، شکل، کیفیت پوست، و موقعیت نوک سینه و هاله دور آن بپرازد.
مراحل درمان ژینکوماستی
جراحی برای تصحیح ژنیکوماستی را می توان به صورت سرپائی، در مطب یا مرکز جراحی محدود، و یا در بیمارستان انجام داد. این عمل ممکن است تحت بی هوشی عمومی یا بیحسی موضعی همراه با تسکین انجام گیرد. جراحی پلاستیک برای درمان ژنیکوماستی که اصطلاحا ماموپلاستی کاهنده نیز نامیده می شود. جراح با کوچک نمودن اندازه سینه شکل قفسه ی صدری را مسطح و زیباتر خواهد کرد. در موارد شدید ژنیکوماستی ممکن است وزن بافت اضافی سینه سبب آویزان شدن سینه ها و کشیدگی ناحیه ی هاله شود. در چنین مواردی موقعیت و اندازه ی هاله را می توان با عمل جراحی بهبود بخشیده و پوست اضافی را از بین برد.
علائم و درمان ژنیکوماستی
روش های جراحی درمان ژینکوماستی
ژنیکوماستی یکی از مشکلات آقایان است که از راه های مختلفی می توان آن را درمان کرد. روش های درمان ژنیکوماستی توسط پزشک تعیین می گردد. روش اکسیزیون و روش لیپوساکشن برای درمان ژنیکوماستی مورد استفاده قرار می گیرد. هر کدام از این روش ها بر اساس نوع ژنیکوماستی فرد و تجویز پزشک برگزیده می شود. جراحی ژنیکوماستی توسط جراح پلاستیک و تحت بیهوشی عمومی (بیهوشی) انجام می شود، به این معنی که کاملا بدون درد است. بعد از جراحی ژنیکوماستی فقط یک اسکار نازک باقی می ماند که برای دیگران قابل توجه نخواهد بود. هیچ کس حدس نمی زند که شما جراحی ژنیکوماستی انجام داده اید.
هزینه درمان ژنیکوماستی | هزینه عمل ژنیکوماستی
روش لیپوساکشن و درمان ژنیکوماستی
قبل از عمل مناسب ترین روش برای درمان ژینکوماستی تعیین خواهد شد. پس از بیهوشی بیمار در صورتی که ژنیکوماستی به علت افزایش بافت چربی باشد، می توان از لیپوساکش به تنهائی استفاده نمود. لیپوساکشن جز برای از بین بردن چربی های شکم کاربردهای دیگری نیز دارد. یکی از این کاربردها درمان ژنیکوماستی است. این امر مستلزم فروبردن یک کانولا یا یک لوله ی نازک توخالی از برشهای متعدد کوچک است. با حرکت دادن کانولا چربی اضافی شل و با مکش خلا خارج میشود.
درمان ژنیکوماستی با روش اکسیزیون
عمل جراحی تصحیح ژینکوماستی نیازمند برش است. روش اکسیزیون زمانی به کار می روند که خارج کردن بافت غددی سینه یا پوست اضافی برای تصحیح ژنیکوماستی لازم باشد. بعلاوه اکسزیون در مواقع کوچک کردن هاله، و تغییر نوک سینه به موقعیت طبیعی مردانه لازم خواهد بود. الگوهای برش براساس شرایط ویژه و ترجیح جراحی متغیرخواهند بود . در بعضی موارد ژنیکوماستی با لیپوساکشن و اکسزیون توام درمان می شود.
بیماری ژنیکوماستی در مردان
رایج ترین داروهای ژنیکوماستی:
موارد زیر لیست رایج ترین داروهای ژنیکوماستی موجود است. اما مصرف این داروها بدون تجویز پزشک کار بسیار اشتباهی است. از مصرف هر نوع دارویی برای درمان ژنیکوماستی خودداری کنید مگر اینکه توسط پزشک تایید شود.
- تاموکسیفن
- کلومیفن سیترات
- پروویرون
- پروژستوژل