ژنیکوماستی چگونه درمان می شود؟
ژنیکوماستی بزرگ شدن یا تورم بافت پستان در مردان است. گاهی فقط یکی از پستان ها و گاهی هر دو پستان بطور یکسان و یا متفاوت بزرگ می شوند. علت اصلی این پدیده اختلال در سیستم غدد درون ریز است در این بیماری نسبت هورمون استروژن به تستسترون افزایش می یابد که دلیل آن کاهش تستسترون و یا افزایش استروژن در فرد است. این عارضه در سه گروه سنی شامل نوزادان، جوانان در سنین بلوغ و افراد مسن ممکن است، پدیدار شود. گاهی اوقات این عارضه به خودی خود از بین میرود و نیازی به درمان خاصی ندارد و گاهی نیز باید به فکر درمان بود.
چه عواملی باعث ایجاد ژنیکوماستی می شود؟
ژنیکوماستی (Gynecomastia) بیشتر در اثر عدم تعادل بین هورمونهای استروژن و تستوسترون ایجاد می شود. استروژن صفات زنانه از جمله رشد پستان را کنترل می کند. تستوسترون صفات مردانه مانند توده عضلانی و موهای بدن را کنترل می کند. اگرچه هرکدام از این هورمونها صفات معمول را که در مردان و زنان دیده می شود ، تولید می کنند، اما مردان مقدار کمی استروژن تولید می کنند و زنان مقدار کمی تستوسترون تولید می کنند. هرگاه سطح استروژن در آقایان بیشتر از تستوسترن شود باعث ژنیکوماستی می شود.
ژنیکوماستی به طور طبیعی در زمان های مختلف زندگی یک مرد اتفاق می افتد. این مراحل عبارتند از:
بعد از تولد پسران تازه متولد شده هنوز تحت تأثیر استروژن دریافتی از مادران خود هنگام رشد در رحم قرار دارند. بیش از نیمی از پسران تازه متولد شده با سینه های بزرگ شده متولد می شوند. ژنیکوماستی طی دو تا سه هفته پس از تولد از بین می رود. در دوران بلوغ سطح هورمون در دوران بلوغ در حال تغییر است (معمولاً 12 تا 14 سالگی). بزرگ شدن سینه معمولاً شش ماه تا دو سال پس از شروع بلوغ از بین می رود.
علت ژنیکوماستی مردان
در اواسط زندگی و فراتر از آن. بزرگ شدن پستان اغلب در مردان بین 50 تا 80 سال اتفاق می افتد و از هر چهار مرد یک نفر آنها در این محدوده سنی دارای پستان بزرگ هستند. گاهی اوقات بزرگی بافت سینه مردان تنها به دلیل چاقی بوده و امری طبیعی میباشد. چرا که این نقطه از بدن نیز مانند سایر نقاط مستعد ذخیره چربی میباشد و در افراد چاق این بزرگی اگر به شکل طبیعی باشد جای نگرانی نیست.
علل ژنیکوماستی
بسیاری از شرایط دیگر وجود دارد که می تواند باعث ژنیکوماستی شود. این شامل:
- چاقی
- عدم تغذیه مناسب
- تومورها در بیضه ها یا غدد فوق کلیوی
- بیماری کبد
- پرکاری تیروئید
- هیپوژنز
- هیپوگنادیسم
- نارسایی کلیه
برخی از داروها همچنین میتوانند باعث ژنیکوماستی شوند، از جمله:
- استروئیدهای آنابولیک برای بهبود عملکرد ورزشی
- استروژن ها
- اسپیرونولاکتون، دیگوکسین، آمیودارون
- دیازپام
- کتوکونازول برای عفونتهای قارچی
- مترونیدازول برای عفونتهای باکتریایی
- گنادوتروپین کوریونی انسان برای مشکلات باروری
- متادون و الکل
- آنتی آندروژن ها، دارو های HIV، شیمی درمانی
- هورمون های درمانی در سرطان پروستات
- بلوک کننده های کانال کلسیمی (وراپامیل، نیفدیپین، دیلتیازم)
- برخی داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین
- فنوترین (نوعی ماده موجود در حشره کش ها)
- برخی دارو های مرتبط با معده
- هروئین
- آمفتامین
- ماریجوانا
- داروهایی مانند استروئیدها
در صورتی که علائم زیر را دارا بودید حتما به پزشک مراجعه کنید:
- ورم و بزرگی بافت پستان
- درد در این ناحیه
- حساسیت نسبت به لمس پستان ها
- ترشح از نوک پستان (یکی یا هردو)
تاثیرات ژنیکوماستی بر زندگی افراد
سینههای بزرگ میتواند باعث اضطراب و استرس، سرخوردگی و خجالت، مشکلات عملکردی، ناراحتی روانی و اجتماعی و عدم اعتماد به نفس شود. به همین دلیل، تعجب آور نیست که ژنیکوماستی، شایعترین دلیل مراجعه و جستوجوی مشاوره پزشکی در مردان برای بهبود وضعیت سینه است. اشخاصی که دچار ژنیکوماستی می شوند از نظر اعتماد بنفس دچار مشکل می شوند و به دنبال روش هایی برای درمان و رفع این مشکل هستند.
روشهای درمان ژنیکوماستی
درمان ژنیکوماستی به دو روش قابل انجام است: درمان دارویی و جراحی ژنیکوماستی. دارو درمانی احتمالا در مرحله پرولیفراتیو موثرتر میباشد. اگر یک دوره دارودرمانی موفقیتآمیز نبود و یا بیماری چندین سال باقی ماند، احتمالاً برای درمان گزینه ی جراحی لازم است. گزینههای جراحی برای ژنیکوماستی شامل لیپوساکشن، رزکسیون (برش) باز و رزکسیون با کاهش پوست است.
چگونگی جراحی ژنیکوماستی
جراحی پلاستیک برای اصلاح ژنیکوماستی به طور فنی کاهش ماماپلاستی نامیده میشود و اندازه سینه را کاهش میدهد، آن را صاف میکند و خطوط قفسه سینه را افزایش میدهد. در موارد شدید ژنیکوماستی، وزن بیش از حد بافت سینه ممکن است سبب افتادگی سینهها و شل شدن پوست تیره اطراف نوک پستان شود. در این موارد، موقعیت و اندازه اطراف نوک پستان با جراحی بهترمی شودو پوست اضافه برداشته می شود.
علل بوجود آمدن ژنیکوماستی در آقایان
مراحل جراحی ژینکوماستی
مرحله اول جراحی، بیهوشی عمومی است. در صورتی که بافت چربی بیش از حد باشد از لیپوساکشن استفاده میشود. لیپوساکشن با وارد کردن یک لوله توخالی نازک از طریق چند برش کوچک می باشد. این با حرکت دادن کنترل شده ی این لوله به جلو و عقب چربی اضافی از بین می رود و سپس توسط مکش خلاء از بدن خارج میشود. روش برش برای زمانی ضروری است که بافت غده پستانی بزرگ بوده یا پوست بیش از حد آویزان باشد. برش همچنین هنگامی که پوست اطراف نوک پستان لازم است کاهش یابد یا هنگامی که بخواهیم نوک پستان طبیعیتر به نظر برسد، مورد نیاز است.
قبل از انجام عمل ژنیکوماستی چه کارهایی باید انجام دهید؟
قبل از جراحی مهم است که شما:
- باید به وزن مطلوب برسید.
- جراح خود را در مورد داروهای مصرفی آگاه کنید
- سیگار نکشید.
- ممکن است توصیه شود مصرف داروهای خاصی نظیر داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، آسپرین و داروهایی که حاوی آسپرین هستند را متوقف کنید.
- ممکن است لازم باشد از مواد طبیعی مانند سیر و جینسینگ استفاده نکنید زیرا ممکن است بر لخته شدن و بیهوشی اثر بگذارد.
- جراح شما ممکن است از شما بخواهد که آزمایشهای دیگری مانند آزمایش خون، آزمایشهای اشعه ایکس یا الکتروکاردیوگرافی را برای ارزیابی قلب خود انجام دهید.
آیا جراحی ژنیکوماستی برای شما مناسب است؟
ژنیکوماستی را می توان با روش های مختلفی درمان کرد، جراحی ژنیکوماستی یکی از تاثیرگذارترین روش های درمان آن است. جراحی ژنیکوماستی یک روش بسیار انحصاری است و ممکن است برای همه مناسب نباشد. قبل از تصمیمگیری حتماً با جراح پلاستیک متخصص خود صحبت کنید. قبل از اینکه عمل ژنیکوماستی انجام دهید لازم است به پزشک معالج خود مراجعه کنید و برنامه درمانی مناسب خود را دریافت کنید.
علل بزرگی سینه آقایان | علل ژنیکوماستی
خطرات و عوارض جراحی ژنیکوماستی
درمان ژنیکوماستی با استفاده از جراحی می تواند عوارضی نیز به دنبال داشته باشد. برای پیش گیری از بروز این عوارض لازم است موارد زیر را بدانید. عوارض جراحی ژنیکوماستی برای درصد کمی از افراد بروز می کند. کسانی که برای انجام این عمل به پزشک تازه کار و کم تجربه مراجعه می کنند و یا توصیه های لازم را رعایت نمی کنند ممکن است دچار چنین مشکلاتی شوند.
- حساسیت به نوار، چسب و عوامل تزریق شده
- ریسک بیهوشی
- خونریزی (هماتوم)
- لخته شدن خون
- عدم تقارن پستان
- کانتور پستان و بینظمی شکل آن
- تغییر در احساس نوک پستان و سینه به طور موقت یا دائمی
- آسیب به ساختارهای عمیق مانند اعصاب، عروق خونی، عضلات و ریهها
- عوارض قلبی و ریوی
- بافت چربی موجود در پستان ممکن است از بین برود (نکروزیز چربی)
- عفونت
- درد پایدار
- احتمال جراحی مجدد
- آلرژی نامطلوب